លោកអ៊ំ អ៊ុកភឿន មានអាយុ ៥៤ ឆ្នាំ
ជាកសិកររស់នៅភូមិស្រីជ័យ ឃុំប្រឹងត្រាញ់ខាងត្បូង ស្រុកសំរោង ខេត្តតាកែវ គាត់បានអនុវត្តការធ្វើស្រែតាម
ប.វ.ស បានជោគជ័យក្នុងឆ្នាំ ២០០៣ ។ ដើម្បីទទួលផលស្រូវបានកាន់តែច្រើនថែមទៀតគាត់បានសំរេចចិត្តសាកល្បងកែលំអរបៀបផលិតពូជស្រូវបន្ថែម
។ នៅពេលនោះ ខ្ញុំសូមលើកយកលើកយកលទ្ធផល ដែលជាបទពិសោធន៍នៃការស្ទូងដោយបកគ្រាប់ស្រូវយកមកបង្ហាញជូនដូចខាងក្រោម:
១.ការសាប
·
ជ្រើសរើសយកតែគ្រាប់ស្រូវដែលពេញ
និងថ្លោសល្អ រួចយកទៅបកយកសំបកចេញ
·
យកតែគ្រាប់អង្ករដែលពេញល្អ
គ្មានស្នាមបាក់ ឬប្រេះស្រាំនិងគ្មានស្នាមអុតនៅលើគ្រាប់បានចំនួន ២៥០
គ្រាប់
·
គាត់យកគ្រាប់ដែលបានជ្រើសរើសនោះទៅពង្រាយលើឡាំង
ដែលគាត់បានរៀបចំរួចជាស្រេចមានបណ្តោយ ៦ តឹក និងទទឹង ៦តឹក ជំរៅ ១តឹក ដែលមានដាក់ជីកំប៉ុស្តសុទ្ធក្នុងនោះ
·
ស្រោចទឹកបន្តិច ដើម្បីពង្រាបគ្រាប់ឲ្យលិចចូលក្នុងដីរួចរោយដីខ្សាច់ពីលើបន្តិច
ដើម្បីលប់គ្រាប់អង្ករកុំឲ្យសត្វល្អិតពាំ
·
ស្រោចទឹកមួយថ្ងៃម្តង
រហូតដល់ពេលដកយកទៅស្ទូង ។
២.ការស្ទូង
ពូជដែលគាត់ប្រើមានឈ្មោះថា នាងម្លិះ ជាប្រភេទពូជស្រូវស្រាល ។ គាត់បានបទពិសោធន៍នៅលើដីចំនួន
១៦ម៉ែត្រការ៉េ ។ សំណាបអាយុ ១៥ ថ្ងៃ គាត់ដកយកមកស្ទូងដោយជ្រើសរើសយកតែដើមថ្លោសៗ
(ក្នុងចំណោម ២៥០ ដើម គាត់ជ្រើសរើសយកតែដើមថ្លោសបានតែ ១៥០ដើមប៉ុណ្ណោះ
សម្រាប់ស្ទូង) ។ គាត់ស្ទូងដោយចាប់ ១ ដើម និងទុកចន្លោះគុម្ព ៣ តឹក
ស្ទូងរាក់ៗ និងទុកឲ្យមានទឹក តិចៗ ។ គាត់ប្រើជីលាមកគោ ៦៥ គីឡូក្រាម ស្លឹកអង្គារដីចិញ្ច្រាំលាយជាមួយនឹងទន្ទ្រាងខែត្រចំនួន
៦ គីឡូក្រាម ដើម្បីទ្រាប់បាតមុនស្ទូង ។
៣.ការថែទាំ
ក្រោយពីស្ទូងរួច គាត់មិនបានរក្សាទុកទឹកច្រើននៅក្នុងស្រែទេគឺ គ្រាន់តែឲ្យដីសើមៗប៉ុណ្ណោះ
។ គាត់បោចស្មៅចំនួន ២ ដង ដោយប្រើឧបករណ៍ដែលគំរោងរបស់អង្គការសេដាក
បានផ្តល់ឲ្យ និងបំប៉នជីលាមកគោស្រស់ក្នុងស្រែដែលមានចំនួនប្រហែល ២
អំរែក ។
៤.ការប្រមូលផល:
ក្រោយពីស្ទូងហើយរយៈពេល ៣ ខែ គាត់ចាប់ផ្តើមប្រមូលផល ។ ពេលនោះគាត់សង្កេតឃើញថា:
·
ចំនួនដើមច្រើនបំផុត
៣៦ ដើមក្នុងមួយគុម្ព មធ្យម ២៨ និង តិចបំផុត ២០ ដើម ក្នុងមួយគុម្ព
·
ចំនួនកួរច្រើនបំផុត
៣៦ កួរ ក្នុងមួយគុម្ព មធ្យម ២៨ និង តិចបំផុត ២០ កួរ ក្នុងមួយគុម្ព
·
បរិមាណផលសរុប ១៥
គីឡូក្រាម លើផ្ទៃដី ១៦ ម៉ែត្រការ៉េ បើគិតជាហិកតា លើផ្ទៃដី ១ ហិកតា
គាត់ទទួលបានផល ៩៣៧៥ គីឡូក្រាម (៩.៣៧ តោនក្នុង ១ហិកតា) ។
៥.ចំណាប់អារម្មណ៍របស់កសិករ:
ក្រោយពីបានអនុត្តន៍ហើយ លោកអ៊ំ មានចំណាប់អារម្មណ៍ថា ការធ្វើស្រូវដោយបកសំបកនេះគឺ
ទទួលបានផលល្អហើយ ប៉ុន្តែវាទាមទារឲ្យមានការថែទាំ
និងចំណាយពេលច្រើនទៅលើការជ្រើសរើសពូជ ហើយចំពោះការធ្វើស្រូវបកគ្រាប់នេះគឺក្នុងគោលបំណងចង់បាន
ពូជសុទ្ធល្អ និងទិន្នផលខ្ពស់សម្រាប់ដាំលើកក្រោយទៀត ។
រីឯការធ្វើស្រូវសម្រាប់ហូប ឬសំរាប់លក់ គាត់មិនបានបកសំបកគ្រាប់ ចេញទេតែធ្វើការជ្រើសរើសធម្មតាតាមបច្ចេកទេសតែប៉ុណ្ណោះ
។
កំណត់សំគាល់បន្ថែម
ដើម្បីឲ្យដឹងថា ពូជស្រូវដែលផលិតបានមានគុណភាពល្អយ៉ាងណា ទាមទារឲ្យមានការពិសោធន៍ប្រៀបធៀបជាមួយពូជស្រូវដែលផលិតតាមរបៀបធម្មតា
(ដោយមិនមានបកគ្រាប់)៕
(ដកស្រង់ចេញពី
ខេមបូឌាអេចបេ្រសញូស៍)
No comments:
Post a Comment