Wednesday, March 15, 2017

បទពិសោធន៍​ដាំ​ប៉េង​បោះ​



មាន​កសិករ​ជាច្រើន​ដែល​ចេះ​នូវ​បច្ចេកទេស​ដាំ​ដំណាំ ប៉ុន្តែ​វា​មាន​លក្ខណៈ​ខុស​គ្នា​បន្តិចៗ​ទៅ​តាម​បទពិសោធន៍ និង​តំបន់ ។ យ៉ាងណាមិញ​អ្នក​មីង ម៉ក់ ឆេង​លាន ដែល​រស់នៅ​ភូមិ​កូន​សត្វ ឃុំ​កូន​សត្វ ស្រុក​កំពត ខេត្ត​កំពត គាត់​មាន​បទពិសោធន៍​ដាំ​ប៉េង​បោះ​បាន​ផ្លែ​ច្រើន​អស់​រយៈពេល ៨ ឆ្នាំ មកហើយ ។ នៅលើ​ផ្ទៃដី ១១៤ ម៉ែត្រការ៉េ គាត់​ប្រមូលបាន​ផ្លែ ២៨៥ គីឡូក្រាម ។ ទិន្នផល​នេះ​មាន​លក្ខណៈ​ល្អប្រសើរ ព្រោះ​គាត់​មិន​មាន​ការប្រើ​ជី និង​ថ្នាំពុល​គីមី​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ការចំណាយ​ខ្ពស់​ឡើយ ។​

1. ​ការ​សាប​កូន​ប៉េង​បោះ​
ពូជ​ប៉េង​បោះ​ដែល​គាត់​ដាំ​ជា​ពូជ​ដែល​រក្សា​ទុក​ដោយ​ខ្លួនឯង ។ មុន​ដាំ គាត់​បាន​សាប​គ្រាប់​លើ​ផ្ទៃដី ៥៦ ម៉ែត្រការ៉េ ដោយ​ប្រើ​ពូជ​អស់ ១០ ផ្លែ ។ នៅលើ​ថ្នាល​សាប​គាត់​បាន​ដាក់​ជីកំប៉ុស្ត​អស់ ២០ គីឡូក្រាម ។ បន្ទាប់មក គាត់​លើ​ករង រួច​ចាប់ផ្តើម​ព្រួស​តែ​ម្តង ។ ក្រោយ​ពី​ព្រួស​គ្រាប់ ហើយ​គាត់​យក​ដី​ធម្មតា​ច្របល់​ឲ្យ​ម៉ដ្ឋ​រោយ​ពីលើ ដើម្បី​កុំ​ឲ្យ​អណ្តែត​នៅ​ពេល​ស្រោច​ទឹក ឬសត្វ​បំផ្លាញ ។ បន្ទាប់មក​បាញ់​ថ្នាំពុល​ធម្មជាតិ​ដែល​គាត់​បាន​ផ្សំ ដើម្បី​ការពារ​សត្វល្អិត​បំផ្លាញ​មុនពេល​គ្រាប់​ដុះ ។ ក្រោយ​ពី​សាប​គ្រាប់​រួចរាល់​ហើយ គាត់​យក​ស្លឹក​ដូង​គ្រប​ថ្នាល​រយៈពេល ៣ ថ្ងៃ ទើប​បើក​ឲ្យ​ត្រូវ​ពន្លឺ​ថ្ងៃ ។ ហើយ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ គាត់​ស្រោច​ទឹក​ពីរដង (​ព្រឹក និង​ល្ងាច​) ។​

2.​ការរៀបចំ​ដី​សម្រាប់​ដាំ​
មុន​ពេល​ដាំ គាត់​បាន​ភ្ជួរ​ដី និង​រាស់​បំបែក​ឲ្យ​ម៉ដ្ឋ​ពី ២ ទៅ ៣ សា ដាក់​ជី​លាមក​គោ ១ គីឡូក្រាម និង​ដី​បាត​ត្រពាំង ៦០ អំ​រែក ច្របល់​លាយ​ចូលគ្នា​ទ្រាប់​បាត ។​បន្ទាប់​មក​គាត់​បាន​លើ​ករង​ដែល​មាន​បណ្តោយ ១៩ ម៉ែត្រ ទទឹង ៨ តឹក និង​កំពស់​រង​ប្រហែល ២ តឹក ។ នៅលើ​រង គាត់​បាន​ជី​រណ្តៅ​ដែល​មាន​ចន្លោះ​គុម្ព ៤ តឹក ។ ក្រោយ​ពី​សាប​គ្រាប់ បាន​រយៈពេល ១៥ ថ្ងៃ (​កូន​ប៉េង​បោះ​មាន​កំពស់ ១ តឹក​) គាត់​បាន​ដក​យក​ទៅ​ដាំ​ក្នុង​រណ្តៅ ។ ការដាំ​ធ្វើ​នៅ​ពេល​ល្ងាច​ត្រជាក់ ដោយ​ជ្រើសរើស​តែ​កូន​ប៉េង​បោះ​ដែល​ថ្លោស​ល្អ និង​គ្មាន​ជំងឺ​យកទៅ​ដាំ ។​

3. ​ការថែទាំ
ក្រោយ​ពី​ដាំ ហើយ​គាត់​បាន​ស្រោច​ទឹក ១ ថ្ងៃ ២ ដង ព្រឹក និង​ល្ងាច ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ។ ដាំ​បាន​រយៈពេល ១ អាទិត្យ គាត់​បាន​ស្រោច​ជី​ទឹក (​ជី​ត្រាំ​កូន​ត្រី​) ។ បន្ទាប់មកទៀត ក្រោយ​ពេល​ដាំ​រយៈពេល ២០ ថ្ងៃ គាត់​បាន​ដាក់​ជី​លាមក​គោ និង​ជ្រូក​អស់ ៤០ អំ​រែក នៅ​កណ្តាល​រង និង​ស្រោច​ជី​ត្រី​បន្ថែម​ពីលើ​ទៀត រួច​ទើប​គាត់​លប់​ដី​កប់​ជី​នោះ ។ ជី​ទឹក​គាត់​បន្ត​ស្រោច ១ អាទិត្យ​ម្តង រហូតដល់​ពេល​ប្រមូល​ផល ។​

4. ​ការប្រមូល​ផល
ក្រោយ​ពី​សាប និង​ដាំ​អស់​រយៈពេល ៧០ ទៅ ៧៥ ថ្ងៃ​មក ប៉េង​បោះ​ផ្លែ​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន ។ ការប្រមូល​ផល ធ្វើឡើង ២ ទៅ ៣ ថ្ងៃ​ម្តង រហូតដល់​អស់​ផ្លែ ។ សរុបមក គាត់​ប្រមូល​ផល​បាន ២៨៥ គីឡូក្រាម ដែល​ក្នុង ១ គីឡូក្រាម លក់​បាន​តំលៃ ពី ៨០០ រៀល ទៅ ១០០០ រៀល គឺ​បាន​ទឹកប្រាក់​សរុប ២៥៦ ៥០០ រៀល លើ​ផ្ទៃដី ១១៤ ម៉ែត្រការ៉េ ។
ក្រៅពី​ការបរិភោគ​ប្រចាំថ្ងៃ និង​ទូទាត់​ការចំណាយ​ទៅលើ​ការទិញ​ត្រី​ធ្វើ​ជី​ទឹក គាត់​នៅ​សល់​ចំណូល​សុទ្ធ ២២៧ ៥០០ រៀល ។​
សរុបមក បច្ចេកទេស​សំខាន់​ក្នុង​ការដាំ​ប៉េង​បោះ​មាន​
·        រៀបចំ​ថ្នាល​ព្រួស​គ្រាប់​ប៉េង​បោះ​ដោយ​ប្រើ​ជីលា​មក​គោ និង​ដី​បាត​ត្រពាំង​ទ្រាប់​បាត​
·        ប្រើ​ជី​ទឹក​ស្រោច​បំប៉ន​កូន​ប៉េង​បោះ​លើ​ថ្នាល​
·        ក្រោយ​ពី​ព្រួសគ្រាប់​យក​ដី​ម៉ដ្ឋ​ធម្ម​តាម​ករោយ​ពី​លើ​ដើម្បី​កុំ​ឲ្យ​ខ្ទាត​គ្រាប់​នៅ​ពេល​ស្រោច​ទឹក​
·        រៀបចំ​ដី និង​កាប់​រណ្តៅ​ដាក់​ជីលា​មក​សត្វ និង​ដី​បាត​ត្រពាំង​ទ្រាប់​បាត​
·        ដក​កូន​ប៉េង​បោះ​មក​ដាំ​ដោយ​ជ្រើសរើស​កូន​ថ្លោស​គ្មាន​ជំងឺ គ្មាន​ជំងឺ​សត្វល្អិត​បំផ្លាញ​
·        ប្រើ​ជីលា​មក​សត្វ និង​ដី​បាត​ត្រពាំង​បំប៉ន​នៅតាម​ចន្លោះ​ជួរ ព្រមទាំង​ប្រើ​ជី​ទឹក​បំប៉ន រហូត​ដល់​ប្រមូល​ផល៕
(ដកស្រង់ចេញពី ខេមបូឌាអេចបេ្រសញូស៍)

No comments:

Post a Comment