លោកពូ ប៉ាង រ៉ន ជាកសិករសហការជាមួយអង្គការ សេដាក
តាំងពីឆ្នាំ ២០០៦ រស់នៅភូមិកូនសត្វ ឃុំកូនសត្វ ស្រុកកំពត ខេត្តកំពត ។ គាត់មានបទពិសោធន៍ដាំដំណាំត្រប់អស់រយៈពេល
៥ ឆ្នាំ មកហើយ ។ នៅលើផ្ទៃដី ៤០០ ម៉ែត្រការ៉េ គាត់បេះបានផ្លែ ២០-៣០ គីឡូក្រាម
ជារៀងរាល់ថ្ងៃ ។ ក្នុងការដាំរយៈពេល ៣ ខែកន្លះ គាត់ទទួលបានចំណូល ១ ២០០ ០០០
រៀល ដោយគ្រាន់តែចំណាយបន្តិចបន្តួច ទៅលើការបូមទឹកស្រោចប៉ុណ្ណោះ ។
1. ការរៀបចំដីសម្រាប់ដាំ
ផ្ទៃដីដាំត្រប់វែងរបស់គាត់មានទំហំ ៤០០ ម៉ែត្រការ៉េ (ទទឹក ៥
ម៉ែត្រ និងបណ្តោយ ៨០ ម៉ែត្រ) ។ គាត់បានភ្ជួររាស់ដីរយៈពេល ២-៣ សា ធ្វើយ៉ាងណាឲ្យដីម៉ដ្ឋ
និងអស់ស្មៅ បន្ទាប់មកគាត់បានកាប់រណ្តៅសម្រាប់ដាំត្រប់ ដែលមានគំលាតពីគុម្ពមួយទៅមួយ
៥ តឹក ។ នៅក្នុងរណ្តៅនិមួយៗ គាត់បានដាក់ជីកំប៉ុស្តទ្រាប់បាតរណ្តៅ
រួចស្រោចទឹករណ្តៅនោះឲ្យសើមល្មម ទើបដកកូនត្រប់ពីថ្នាលសាបមកដាំ ។ កូនត្រប់ដែលគាត់បានដកមកដាំមានកំពស់
១ តឹក ។ ការដាំជ្រើសរើសតែកូនត្រប់ដែលថ្លោស និងមានសុខភាពល្អ ។
2. ការថែទាំ
ក្រោយពេលដាំបានរយៈពេល ១ អាទិត្យ គាត់បានចាប់ផ្តើមជ្រុំជើង និងស្រោចជីទឹក
(ទឹកជីផ្សំពីទឹកនោមគោមនុស្ស និងកូនត្រីដែលគាត់ត្រាំទុក)
គាត់ស្រោចរយៈពេល ១ អាទិត្យម្តង ដើម្បីជួយឲ្យកូនត្រប់លូតលាស់លឿន ។
ក្រោយពេលដាំបាន ២ អាទិត្យ គាត់ចាប់ផ្តើមដាក់ជីលាមកគោ
និងជីលាមកជ្រូកពុកផុយ (ដាក់នៅចន្លោះជួរ) កប់បញ្ចូលទៅក្នុងដី ។
ជីទឹកគាត់បន្តស្រោចរហូតដល់ពេលប្រមូលផល ។
នៅពេលត្រប់ចាប់ផ្តើមក្តឹប គាត់កាត់ស្លឹកត្រប់ចាស់ៗចោល ដើម្បីឲ្យជីជាតិស្រូបមកនៅលើផ្លែ
។ ហើយម្យ៉ាងវិញទៀត បើយើងទុកស្លឹកច្រើនធ្វើឲ្យពន្លឺចូលមិនគ្រប់គ្រាន់ ការលូតលាស់របស់ត្រប់ចុះខ្សោយ
។
3. ការប្រមូលផល
ក្រោយពីដាំបានរយៈពេល ១ ខែកន្លះ ត្រប់អាចប្រមូលផលបាន ។ ការប្រមូលផលគឺគាត់បេះរាល់ថ្ងៃដោយក្នុងមួយ
ថ្ងៃ បេះបានផ្លែត្រប់ចំនួនពី ២០-៣០ គីឡូក្រាម ។ ផ្លែត្រប់ ១ គីឡូក្រាម លក់
បានតំលៃពី ៧០០ ទៅ ១០០០ រៀល ។ ក្នុងមួយ ថ្ងៃ គាត់លក់បានប្រាក់ពី ១៥០០០ រៀល
ទៅ ៣០០០០ រៀល ។ ផ្លែត្រប់អាចបេះបន្តពូជរហូតដល់ រយៈពេល ២ ខែ ទើបអស់ផ្លែ ។
សរុបមកក្នុង មួយវដ្តជីវិតរបស់ត្រប់វែង (រយៈពេល ៣,៥
ខែ) គាត់លក់បានចំនួន ១ ២០០ ០០០ រៀល ។
ដូចនេះ ក្នុងមួយរដូវដាំដុះរយៈពេល ៣ ខែកន្លះ គាត់អាចរកប្រាក់ចំណូលដុលបាន
១ ២០០ ០០០ រៀល លើផ្ទៃដី ៤០០ ម៉ែត្រការ៉េ ។ ហើយបើទូទាត់លើការចំណាយបូមទឹក
និងទិញក្បាលត្រីធ្វើជីទឹកអស់ ៣០០០០ រៀល ។ គាត់ទទួលបានប្រាក់ចំណេញ ៩០០ ០០០
រៀល ។
4. ការជ្រើសរើសពូជ និងទុកពូជ
ក្នុងការទុកពូជ គាត់បានរើសយកផ្លែត្រប់ណាដែលមានផ្លែធំ វែង ជាផ្លែលើកទី
២ ដើម របស់វាមានសុខភាពល្អ (គ្មានជំងឺ) រក្សាទុកនៅដើមរហូតដល់ផ្លែចាស់ល្អ
ទើបបេះយកមកពុះយកគ្រាប់ចេញ រួចលាងស្រង់យកទៅហាលថ្ងៃរយៈពេល ២ ទៅ ៣ ថ្ងៃ
(ហាលឲ្យស្ងួត) ទើបយកទៅចងប្រយួរក្រោមផ្ទះក្នុងម្លប់ដែលមានខ្យល់ចេញចូលបានល្អ
។
5. ចំណាប់អារម្មណ៍
លោកពូមានប្រសាសន៍ថា ដោយសារគាត់មានបទពិសោធន៍ជាច្រើនឆ្នាំ ធ្វើឲ្យគាត់ទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់
ជាពិសេសដំណាំត្រប់របស់គាត់ មិនបានប្រើជី និងថ្នាំពុលគីមីឡើយ ។
លោកពូបន្តទៀតថា ជីធម្មជាតិ ជាពិសេសជីទឹក មិនត្រឹម តែធ្វើឲ្យដំណាំលូតលាស់ល្អទេ
វាអាចធ្វើឲ្យសត្វល្អិតមិនហ៊ានមកជិតទៀតផង ។
សរុបមក បច្ចេកទេសសំខាន់ៗ ក្នុងការដាំត្រប់មាន:
·
ការរៀបចំដីដាំដោយភ្ជួររាស់
និងហាលឲ្យស្ងួត
·
កាប់រណ្តៅប្រើជីទ្រាប់បាតដាក់នៅបាតរណ្តៅ
និងដាក់នៅចន្លោះជួរ
·
ប្រើជីទឹកស្រោចបំប៉ន
១ អាទិត្យម្តង រហូតដល់ប្រមូលផល
·
ថែទាំស្រោចទឹក ១
ថ្ងៃ ២ ដង និងបេះស្លឹកចាស់ៗ នៅផ្នែកខាងក្រោមចោល
·
ទុកពូជ
ដោយជ្រើសរើសផ្លែលើកទី ២ ធំវែង និងមិនមានការបំផ្លាញពីជំងឺសត្វល្អិត៕
(ដកស្រង់ចេញពី ខេមបូឌាអេចបេ្រសញូស៍)
No comments:
Post a Comment